Snakk med oss

Folkefest på Sørem Gård under VM i 2025

Under Norges største idrettsarrangement i 2025 – VM på ski – blir det storstilt VM-Camp på Sørem Gård! Allerede nå kan du lese mer om hva samarbeidet mellom Sørem Gård og VM 2025 vil bety for deg.

Rett ved Granåsen ligger Sørem Gård. Gården, og skogsområdene rundt, eies av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF). Vi har store planer om at Sørem Gård skal bli et viktig fristed for byens innbyggere i fremtiden – og da passer det helt perfekt at VM kommer til Granåsen i 2025. Vi har tatt turen opp til «Søremen» for å møte to av ildsjelene som har stått i bresjen for samarbeidet.

— For å lykkes med VM 2025 sine skyhøye ambisjoner om å skape et mesterskap og en folkefest for alle – har vi innledet samarbeid med AØF, sier Patrik Jemteborn, arrangementssjef for VM 2025.

— Vi gleder oss enormt mye til å åpne nye «Søremen» for folket – og tror VM-Camp 2025 er et perfekt utstillingsvindu. Eiendommen eies av byens arbeidere og har alltid vært tiltenkt som et fristed for byens arbeidere. At vi får realisert denne ambisjonen samtidig med en stor folkefest er et drømmescenario, sier Stig Klomsten, daglig leder i AØF, som altså eier Sørem Gård.

Tidenes folkefest

Etter planen reises VM-Camp 2025 i skogbrynet ved Søremstunet. Selv om «tidenes folkefest» fremdeles er i planleggingsfasen, kan de to ildsjelene allerede nå love at det blir et trivelig og trygt arrangement for store og små – med et bredt spekter aktiviteter.

— En stor og varm lavvo med servering av lokal mat og drikke, et stort VM-marked med trønderdelikatesser og håndverk, tilrettelagt overnatting i skogen, bål og benker, gode stier ut til VM-løypa og stadionområdet, VM i akebrett, barnehoppbakke og barneskirenn og – ja, du skjønner greia, forteller en engasjert Stig mens han peker på alle de naturgitte mulighetene på og rundt gården.

— Og så skal vi ikke glemme at løypa for den ikoniske femmila for både kvinner og menn vil komme ut av skogen der borte og gå en god sløyfe på jordene nedenfor gården, sier Patrik, mens han retter pekefingeren nedover bakkene sør-øst for gården.

— Nedover jordet her blir det folkefest, solskinn og tusener av publikummere som heier frem favorittutøverne sine i et rødt, hvitt og blått folkehav!

Langsiktig satsning på lokalmiljøet

Vi beveger oss inn på selve gårdstunet. Det er allerede travel byggeaktivitet rundt det gamle stabburet. Lukten av trematerialer og sagmugg ligger behagelig over tunet.

— Vi er så vidt i gang med å renovere stabburet. Der måtte vi bare sette i gang, for det stod her og råtna. De neste månedene plukkes det ned stokk for stokk, renoveres og settes opp. Deretter begynner vi å arbeide på trønderlåna, fjøset, kapellet og de andre tunbygningene. Målet er å være i gang med restaurantdrift og overnatting på tunet i slutten av 2024, forteller Stig, mens han i tur og orden peker på bygningene.

Store selskapslokaler med plass til 100 og 120 personer, et nytt og moderne møtesenter, et flunkende nytt kjøkken med tilhørende veksthus og kjøkkenhage, parsellhager, tilbygg som muliggjør universell utforming, overnattingsrom og tilrettelagte naturområder i skogen, gapahuker, bålplasser og utkikkspunkter – lista med planer er lang og spennende.

— Utviklingsprosjektet på Sørem Gård gjennomføres uavhengig av verdensmesterskapet i Granåsen, så det er bare å begynne å glede seg for alle som bor i nærheten. Samtidig så vi tidlig at her fantes muligheter som kan komme Trondheims befolkning til gode under verdensmesterskapet. Vi er veldig glade for at det samarbeidet nå er på plass, sier Stig.

Historiske Sørem Gård

Stig forteller og peker engasjert mens vi beveger oss gjennom tunet.

— Gårdens historie strekker seg helt tilbake til jernalderen. I middelalderen var Søremen en stor og viktig gård som blant annet nevnes i Sverre-sagaen, som utkikkspunkt for Olav den hellige i kampen mot Svein Jarl og Einar Tambarskjelve.

Gården har også en tett historisk tilknytning til arbeiderbevegelsen i Trondheim.

— De siste hundre årene – AØF kjøpte gården i 1924 – har gården vært et viktig samlingspunkt for Trondheims befolkning; som samlingssted borte fra teppet av kullos som lå over byen og hverdagens kjas og mas, som feriehjem for arbeidernes barn om sommeren og for vinteraktiviteter innen arbeideridretten i mellomkrigstiden.

— Jeg tror ildsjelene som i sin tid kjøpte eiendommen vil være svært fornøyd med måten vi nå utvikler gården, smiler Stig.

Kollektiv adkomst fra sentrum

En fantastisk utsikt over Trondheim møter oss i det vi går forbi trønderlåna og kommer ut på sørsiden av gården. Inne på tunet, omgitt av trøndersk gårdshistorie, er det lett å glemme hvor nært Trondheim sentrum gården ligger.

— Adkomst for folk flest blir kollektivt, til busstoppet der nede på Kongeveien. Derfra er det bare å ta beina fatt og spasere inn til gården på brøyta skogsvei, forteller Stig.

Patrik nikker anerkjennende mens Stig snakker.

— Sørem Gård og Søremskogen vil være ett av de viktigste områdene under VM 2025, for å skape minnene og opplevelsene som lever videre i folkets bevissthet og skriver seg inn i historien som tidenes mektigste idrettsbegivenhet i Trøndelag, sier arrangementssjefen.

På grensa mellom det urbane og naturen

Sola skinner på jordene som snart skal dekkes av snø. Fra toppen av åsen i Leinstrand, på grensa mellom det urbane og naturen, kan vi nesten se og høre folkehavet og jubelbruset nede fra jordet, under tidenes folkefest under Ski-VM i februar 2025.

VM 2025 kan bli en arv vi er stolte av i mange, mange år fremover. Vi ser at AØFs ambisjoner på Sørem Gård gir oss muligheten til å gjennomføre tidenes folkefest. Sammen kan vi innfri de store forventninger til folket, når VM endelig kommer hjem til Trøndelag, avslutter Patrik.