Snakk med oss

Han skal lede skog- og miljøarbeidet på Sørem Gård

AØF har ansatt Jarl Eirik Nordland til stillingen som skog- og miljøforvalter på ikoniske Sørem Gård. I et svært sterkt felt med hele 51 søkere, hvor ti av dem fremstod som meget aktuelle, vant Jarl Eirik til slutt frem.

Den nyansatte skog- og miljøforvalteren har lenge hatt et nært og kjært forhold til Sørem Gård.

— Vi som jobber med gårder og skogbruk kjenner igjen flotte eiendommer når vi ser dem. Det er mange år siden jeg første gang så «Søremen» og forstod mulighetene til gården. Noen år senere var jeg invitert til gården gjennom boksinga og fikk se utsikten. Jeg husker så godt at jeg bare tenkte «WOW», forteller Jarl Eirik.

Lukta av granbar en vintermorgen

Jarl Eirik, som er født og oppvokst på gård på Bratsberg, har alltid jobba med henda – og stort sett i skogen.

23 års drift av egen gård, 19 års arbeid med mennesker som fengselsbetjent, utdannelse som agronom og et juniornorgesmesterskap i boksing – er bare noen av kvalitetene han tar med seg inn i stillingen.

— Fuglenek og tømmer har vært en del av både oppveksten og mitt yrkesaktive liv. Hvert eneste år siden jeg var ti år har jeg solgt selvdyrkede juletrær på Risvollan. Det beste jeg vet er å kjenne lukta av granbar en fin vintermorgen ute i skogen, forteller en tydelig engasjert Jarl Eirik.

Tydelig ambisjon for gården og skogen

Selv om Jarl Eirik ikke begynner formelt i tillingen før i mai, er planleggingen allerede godt i gang.

— På kort sikt handler det om å få rydda gården, etter mange år med forfall og for dårlig kontroll. Vi skal kaste søppel, klippe gress, rydde stier og kanskje plante noen blomster. Deretter skal det på plass benker og sittegrupper, bålgroper, turstier og annen nødvendig infrastruktur som gjør skogen og området tilgjengelig for befolkninga i Trondheim.

— Jeg har også en ambisjon om å relativt raskt få laga ei løype gjennom skogen, der folk kan gå tur og lære om naturen. Små informasjonsplakater om gran og løvtrær, blomster, dyreliv i salamanderdammen – det er utrolig mye flott å vise frem i Søremskogen, ikke minst den flotte utsikten over Trondheim.

— Til slutt skal vi nyttiggjøre dyrkamarka og skogen på en bedre måte enn i dag. Matproduksjon, andelslandbruk, parsellhager og frukthager skal i tur og orden utredes og forhåpentlig vis settes i gang. Og så skal vi selvsagt hogge tømmer, til eget bruk og for salg, forteller Jarl Eirik.

Ny respekt for naturen

Jarl Eirik er helt tydelig på hvorfor han mener arbeidet han nå skal i gang med er så viktig.

— Det underliggende budskapet i alle disse aktivitetene er at jeg ønsker å bygge opp under en fornyet respekt for naturen vi er så glade i her i Norge. Det handler om å sikre at skogen er tilgjengelig for å glede også fremtidige generasjoner.

Som skogs- og miljøforvalter i Søremskogen blir Jarl Eirik blir en naturlig del av AØF sin klimasatsning. Karbonlagring i Søremskogen er et viktig tiltak som skal bidra til å bringe organisasjonens klimaregnskap til netto null innen 2030.

«Vi som jobber med gårder og skogbruk kjenner igjen flotte eiendommer når vi ser dem. Det er mange år siden jeg første gang så «Søremen» og forstod mulighetene til gården.»

Jarl Eirik Nordland,
skog- og miljøforvalter på Sørem Gård

Lang erfaring innen skog- og gårdsbruk

I en verden med stadig færre tradisjonelle praktikere og stadig flere mastergrader, var daglig leder i AØF Stig Klomsten, helt tydelig på hvilken type person de ønsket til stillingen.

— Vi ønsker oss en person som kan håndtere traktor og motorsag i skogen, og som kan arbeide selvstendig innenfor gitte rammer. Samtidig er det viktig å forstå at Sørem Gård er en del av en større folkebevegelse gjennom AØF, med et sterkt sosialt engasjement og et formål som blant annet sier at vi skal sikre arbeidernes interesser i en grønn fremtid, sier Klomsten – som er veldig fornøyd med ansettelsen.

— Jarl Eirik er en svært reflektert og skogsvant praktiker, med lang erfaring innen skogs- og gårdsbruk. Samtidig har han jobbet mye og variert med både mennesker og opplæring, blant annet gjennom militæret og som fengselsbetjent. Kombinasjonen av disse tingene ble utslagsgivende da valget til slutt falt på Jarl Eirik. Nå gleder vi oss til å komme i gang med arbeidet!

Klar for de neste 100 årene

Jarl Eirik begynner i stillingen 1. mai 2023.

— Vi har stor tro på at Jarl Eirik kan være med å løfte gården tilbake til sin gamle storhet. Det er 100 år siden AØF kjøpte gården som ferie- og samlingssted for arbeiderne i Trondheim. Med Jarl Eirik er den første ansettelsen på plass, i teamet som skal klargjøre gården for de neste 100 årene, avslutter Stig Klomsten.

Vi gratulerer Jarl Eirik så mye med jobben! Fremover skal vi realisere potensialet til Sørem Gård som møtested for Trondheims befolkning – i skjæringspunktet mellom det urbane og naturen.